Jump to Navigation

Pstrąg pieczony z migdałami

Pstrąg pieczony z migdałami

Czas wykonania:
Poziom trudności:
Kategoria: 
Ryby 

Bardzo lubię ryby. Nie przepadam za tymi smażonymi. Lubię pieczone albo z grila. Tutaj prosta wersja pieczonego pstrąga. Smacza, soczysta i bardzo aromatyczna
Portret użytkownika Anovi
[Anovi]

Składniki: 

Na 2 duże porcje potrzebujesz:

2 filety z pstrąga lub 2 mniejsze pstrągi w calości
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki mąki
Sól
Pieprz cytrynowy
Sok z połowy cytryny

Na masło:

100 g miękiego masła
1-2 ząbki czosnku drobno posiekanego lub wycisniętego przez praskę
2 łyżki posiekanego koperku

Uwaga:
Szklanka - 250 ml
Łyżka - 15 ml

 

Sposób przygotowania: 

Ryby umyj, osusz. Posyp solą, pieprzem cytrynowym i polej sokiem z cytryny. Włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Do miękkiego masła dodaj posiekany lub wycisnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Dobrze wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni

Naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłóż papierem do pieczenia albo folią aluminiową.

Na talerz wysyp makę. Obtocz w niej rybę. Ułóż na papierze/folii. Posyp Rybę migdałami a na wierzch ułóż kleksy z masła. Wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut. Rybę możesz polać kilka razy roztopionym masłem

 
 

Autor przepisu

Anovi
Zobacz więcej przepisów przesłanych przez

Kod do wstawienia na forum e-fora.pl

[wgarach]przepis/92/a328c191cf1e365de1902eac2163566c[/wgarach]


Main menu 2